Forduljon hozzám bizalommal!    Mobilról a gombra kattintva azonnal hívhatja!

vizgazklima-hivj-most-mobil2vizgazklima-hivj-most-vonalas2
Gázfelülvizsgálat: miért van szükség rá? Gázfelülvizsgálat: miért van szükség rá?

A gáz veszélyes üzem (lehet) ugyanúgy, mint az autó. Az autóját többé-kevésbé mindenki rendszeresen javíttatja, karbantartatja. Sokan a gázkészülékeket nem, pedig nagyot robbanhat, vagy veszélyes szénmonoxidot bocsájthat ki. 

A gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálatot (továbbiakban: gázfelülvizsgálat) a gázrendszer biztonságos üzemeltetése érdekében találták ki.

Egy tévhitet kell eloszlatni: a médiákban sokszor felelős beosztású emberek is arról beszélnek, hogy a gázfelülvizsgálat a gázkészülékre vonatkozik. Ez nem igaz! Nemcsak a gázkészülékekre! A gázkészülék a gázrendszernek csak az egyik, igaz leginkább szem előtt lévő eleme. 

A gázfelülvizsgálat a következő fő dolgokra koncentrál:

  • gáztömörség
  • égéstermék elvezetés
  • levegőellátás
  • gázkészülék állapota

Gáztömörség:

Könnyen belátható milyen veszéllyel jár ha a gázrendszer tömörtelen, vagyis valahol ereszt. Amennyiben eléri a robbanási koncentrációt az éghető gáz értéke a helyiségben akkor egy szikra hatására is repülhet minden és mindenki. A robbanás nem más, mint hirtelen végbe menő égési folyamat. Mi kell az égéshez? Három dolog: éghető anyag (a földgáz az!), égéshez szükséges levegő és gyulladási hőmérséklet (akár egy szikra vagy gyufa által). A gázfelülvizsgálat során korszerű műszerekkel végezzük a gázszivárgás vizsgálatot, amelyek jelzik a legkisebb tömörtelenséget is.

Égéstermék elvezetés:

Minden égéstermék tartalmaz szénmonoxidot, a gázkészülék állapotától és működési elvétől függően többet, kevesebbet. A gázkészülékeket az égéstermék elvezetési módja alapján három osztályba soroljuk: A, B, C osztály. Ez tulajdonképpen veszélyességi sorrend is csökkenő sorrendben.

Az „A” kategóriájú készülékek az égéshez szükséges levegőt a légtérből veszik és az égésterméket is oda bocsájtják ki. Többször volt rá példa, hogy elromlott gázfűtőkészülék helyett melegedési célra huzamosabb időre bekapcsolták a gázsütőt és a gázrózsákat. Ekkor nem rendeltetésszerűen használják a gáztűzhelyet és ennek az a veszélye, hogy a légtérben a szénmonoxid koncentráció magas lesz ami fejfájást, rosszullétet okozhat, különösen a jól záró ablakok, ajtók miatt is, de erről még lesz később a levegőellátásnál szó. Már kis mennyiségű szénmonoxid is okozhat problémát. Például az irodai 8 órás tartózkodási szénmonoxid határérték 30 ppm érték, vagyis egymillió oxigén molekulára 30 darab szénmonoxid molekula jut. Az efölötti érték fejfájást okozhat huzamosabb belégzés során, tömör koncentráció pedig rosszullétet, eszméletvesztést és halált okozhat. 1000 ppm ami 0,1 térfogatszázaléknak felel meg, egy- másfél órán belül halálos dózis lehet.

A „B” kategóriájú készülékek a levegőt a légtérből veszik és az égésterméket a kéményen keresztül továbbítják a szabadba. Az égéstermék elvezető berendezés (kémény) feladata a készülékek által kibocsájtott égéstermék biztonságos szabadba juttatása. Ahhoz, hogy ez teljesülhessen ahhoz a kémény tökéletes állapota is szükséges. A kémény vizsgálatára a kéményseprő vállalat szakemberei jogosultak. Ezt jellemzően évente egyszer végzik el, ha egyáltalán beengedik őket a lakásba. Aki megakadályozza a munkájukat azon felül, hogy szabálysértést követ el, az életével játszik. A kéményhez tartoznak az égéstermék elvezető csövek is amelyek a készülék és a kémény között vannak, és nagyon fontos ezek stabil, rögzített állapota.

A legbiztonságosabb készülékek a „C” kategóriájú, helyiség légterétől független gázkészülékek. Ezek zárt rendszerűek, az égéshez szükséges levegőt a szabadból szívják be és az égésterméket szintén a szabadba távolítják el egymástól elkülönített csöveken keresztül. Manapság már csak ilyen gázfűtőkészülékek üzembe helyezését engedélyezik új szereléseknél. Itt a szénmonoxid mérgezés veszélye közelít a nullához.

Levegő ellátás:

Napjainkban a legtöbb gondot okozó veszélyforrássá nőtte ki magát a gázkészülékek levegőellátásának problémája. Miért is lehet ez probléma? A földgáz elégetéséhez oxigén szükséges. Ha figyelembe vesszük a levegő oxigén tartalmát (21%) és a földgáz fő összetevőjének a metánnak az elégetéséhez szükséges oxigénmennyiséget (egy a kettőhöz arány) akkor egy köbméter földgáz tökéletes elégetéséhez minimum tíz köbméter levegő szükséges. Ez egy elméleti érték, ezt növeli a légfelesleg tényező, mivel minden gázkészülék több levegőt igényel a gyakorlatban. A levegőt oda kell juttatni valahogy a berendezéshez.
Az „A” és „B” kategóriás gázkészülékek üzemeltetésénél jelent(het) ez problémát, amennyiben a „korszerű és takarékos „szigetelési és nyílászáró csere megoldásokat alkalmazva elzárják a levegőellátás útját.
„A” kategóriás égéstermék elvezetés nélküli készüléknél az égéstermék nem tud felhígulni a levegőben, koncentrációja növekszik. A „B” kategóriás kéményes készüléknél a kémény működéséhez szükséges levegő beáramlás szűnik meg, ami által a kéményben a huzat megszűnik és az égéstermék visszaáramlik. A fokozott légzárású nyílászárók beépítésénél ezért nagyon fontos
a tervező által meghatározott és kiszámított levegő ellátáshoz szükséges légbeeresztő beépítése.

Gázkészülékek állapota:

A gázfelülvizsgálat kiterjed a gázkészülékek állapotának a műszeres és vizuális vizsgálatára is. Ez szintén biztonsági okból történik meg. Ellenőrizni kell műszeresen a gázfelülvizsgálat során a gázszivárgást, készülék biztonsági elemeinek működését, szénmonoxid kibocsájtását, illetve égéstermék összetételének elemzését is el kell végezni amivel a készülék állapotának a gyári értékekkel való összehasonlítását tudjuk elvégezni. Minden gázkészülék égésterméke tartalmaz valamennyi szénmonoxidot. A gyári határértékeknél magasabb érték a készülék valamilyen hibáját jelzi. Ez lehet meghibásodott alkatrész, szétégett hőcserélő, vagy csak esetleg a tisztítás, gázkészülék karbantartás hiánya. Ezeket a hibákat a biztonság illetve a kedvezőbb gázfogyasztás érdekében feltétlenül el kell hárítani. Ezen teendők elmulasztása a készülék lezárását és a gázszolgáltatás szüneteltetését vonja maga után.


Ezekből is lehet látni, hogy a gázfelülvizsgálat mennyire fontos dolog!

Gázfelülvizsgálat cégünknél megrendelhető.

Klíma szerelés, klíma beszerelés

Üdvözlettel : 

Kovács Attila épületgépész technikus, gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló
(HFC Termo Bt.) 06-30-942-1590