Forduljon hozzám bizalommal!    Mobilról a gombra kattintva azonnal hívhatja!

vizgazklima-hivj-most-mobil2vizgazklima-hivj-most-vonalas2

Az ókori egyiptomiak is már különféle módszereket alkalmaztak, hogy a nagy hőségben lehűtsék magukat.

shutterstock 112662416

Elsősorban a fáraó palotájában alkalmazták ezeket a hűtési technikákat és módszereket, abban a palotában, melynek falait olyan hatalmas kőtömbökből építették, hogy minden egyes tömb több mint ezer tonnát nyomott.

Az éjszaka folyamán háromezer rabszolga a palota falait lebontotta és a Szaharába vonszolta. Mivel a sivatagban a hőmérséklet éjszaka jelentősen lecsökken, ezek a hatalmas tömbök pillanatok alatt lehűltek.

Éppen mielőtt felkelt volna a nap, a rabszolgák visszavonszolták a hatalmas tömböket és visszahelyezték őket a helyükre. A források szerint a fáraó kb. 26 °C- os hűvöst élvezte, míg kint kétszer olyan meleg volt.

Ha belegondolunk, hogy akkoriban ezer rabszolgára volt szükség, hogy a fáraó jól érezze magát a hűvös palotában, igencsak kivételezettnek érezhetjük magunkat a XXI. században. Egy klíma berendezés az ókorban ezer rabszolgát szabadíthatott volna fel.

1842-ben Lord Kelvin feltalálta a légkondicionáló működési elvét. Egy hűtőközeg segítségével létrehozott egy hőelnyelésen alapuló hermetikus hűtőkört. Ehhez három alapelvet vett alapul.

Az első alapelvet úgy képzelhetjük el, hogy ahogy kávéba helyezett fémkanál elnyeli a kávé hőjét, úgy a magasabb hőmérsékletű tárgy az alacsonyabb hőmérsékletűnek adja át a hőt.

A második az a jelenség, amikor a folyékony anyag gázneművé válik. Ez szintén hőelnyelő tulajdonságú és a folyamatot úgy képzelhetjük el, hogy amikor például alkoholt cseppentünk a kezünkre, ahogy párolog, lehűti a kezünket. Ennek az oka az, hogy a párolgó anyag elnyeli a kezünk melegét.

A harmadik alapelv pedig az, hogy a nyomás és a hőmérséklet szoros kapcsolatban állnak egymással. Képzeljük csak el, hogy egy fedett edény lassabban hűl ki, mint egy fedetlen.

Lord Kelvin tehát már a XIX. században felvázolta a klímaberendezések működési elvét és majdnem két évszázad elteltével a technika rohamosan fejlődött. Manapság többféle klímaberendezés közül válogathatunk. Ebben vagyunk mi az Ön segítségére. Forduljon hozzánk bizalommal!