Forduljon hozzám bizalommal!    Mobilról a gombra kattintva azonnal hívhatja!

vizgazklima-hivj-most-mobil2vizgazklima-hivj-most-vonalas2

Időszerű kérdés : érdemes klímával fűteni ?

 

Sok ember azt sem tudja ,hogy a klímaberendezéssel fűteni is lehet. A fűtési funkciót az újabb inverteres készülékek mindegyike tartalmazza, ami a hűtés ellentetjeként jelenik meg az üzemmódokban. Hűtésben a beltéri egység a hideg és a kültéri egység a meleg hőcserélő , fűtésben a beltéri hőt ad le és a kültéri a hideg. Bővebben a klímák működéséről itt  olvashat.

Az ,hogy érdemes-e klímával fűteni , akkor derül ki ha összehasonlítjuk a gázzal és villannyal szembeni gazdaságosságát. 

 

Kezdjük a villannyal : a villany fűtés az egységnyi elektromos energiát ugyanakkora nagyságú hőenergiává alakítja át.  Arány :1 aránylik az egyhez . Így 1 kW elektromos energia 1 kW hőt termel , ami így 40 forintba kerül

Gáz :  Gázár : 110 Ft/m3

Gáz átlagos fűtőérték : 34 MJ/m3

Gázár MJ-ban számolva: 3.23 Ft/MJ

Gázár Kwh-ban 11,61 Ft/kWh ( mértékegység átváltással )

Gázkészülék átlagos hatásfok 85 %

11,61: 0.85 = 13.65 Ft Ennyibe kerül egységnyi energiánk gázfűtéssel

 

Klíma : A leghidegebb januári hónapban az átlaghőmérsékletet -2 fokkal számolva :

A leg modernebb Fujitsu inverteres klímák fűtési hatékonysági fokozata ( un. COP tényező ) ennél a hőmérsékletnél 3,3 vagyis 1 kW elektromos energiából 3,3 kw hőenergia nyerhető . Így az egységnyi energiánk 12 forintba kerül.

Megjegyzés : a klímák fűtési hatékonységa függ a külső hőmérséklettől . Ha kint hidegebb van akkor ez az érték romlik , ha melegebb van akkor pedig a hatékonyság növekszik pár százalékkal , de ez a -2 fokos érték jó kiindulási alap.

 

Ezek figyelembevételével senkit nem akarok rábeszélni arra , hogyazonnal  cserélje le a gázfűtési rendszerét klímára, de ha nyáron hűtésre használja akkor télen reális alternatíva a klíma fűtési üzemmódja. Ott pedig ahol nincs gáz vagy egy vagyonba kerülne bevezetni , akkor ez a legjobb megoldás. Például konténerházak , autókereskedések , üzletek , tanyák  stb.