Forduljon hozzám bizalommal!    Mobilról a gombra kattintva azonnal hívhatja!

vizgazklima-hivj-most-mobil2vizgazklima-hivj-most-vonalas2

EER /COP kontra SEER/ SCOP

A klímaberendezések energia hatékonysági jósági fokát azzal tudjuk jellemezni , hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési , illetve hőszivattyús berendezések esetén mennyi fűtési energiát lehet nyerni. A kivett teljesítmény és a befektetett teljesítmény hányadosa ad meg egy az adott készülékre jellemző értéket.

2013 január 1. előtt könnyebb volt kiszámolni ezt egyszerű osztással fix értékekkel , addig a hűtést az EER , a fűtést a COP értékkel jellemezték . Ezek jellemzően 2,5 és 4 közötti értékek voltak , amik alapján besorolták a készülékeket . Ez egy fix értékkel számított hányados volt , mint például egy gépkocsi fogyasztása 80 km/órás állandó sebességnél .

2013 január 1. után a fix értékeket felváltották a szezonális és lokális értékekkel kiigazított számított módszer. A szezonális értéknél figyelembe vettek hidegebb és melegebb napokat is , lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából és ez alapján egy bonyolult számítási logika alapján jön ki a klíma berendezésre jellemző érték. 2014 január 1. után tilos behozni az Európai Unió területére olyan készüléket amelynek a szezonális hűtési hatékonysági foka (SEER) 6 kW-os készülék hűtőteljesítményig ,nem éri el minimum az SEER 4,6 , a 6 kW-os készülék hűtőteljesítmény felett a minimum SEER 4,3 értéket.

Fűtési üzemmódban a COP tényezőt a szezonális fűtési hatékonysági fok , az SCOP váltotta fel. Nem hozható be olyan készülék amelynek a szezonális fűtési hatékonysági foka (SCOP) 12 kW-os készülék fűtőteljesítményig ,nem éri el a SCOP a minimum 3,8 értéket.

Készülék besorolások az SEER érték alapján :

A+++ :SEER >= 8,5

A++ : 6,1 <= SEER < 8,5

A+ : 5,6 <= SEER < 6,1

A : 5,1 <= SEER < 5,6

B : 4,6 <= SEER < 5,1

C : 4,1 <= SEER < 4,6

D : 3,6 <= SEER < 4,1

E : 3,1 <= SEER < 3,6

Készülék besorolások az SCOP érték alapján :

A+++ :SSOP >= 5,1

A++ : 4,6 <= SCOP < 5,1

A+ : 4,0 <= SCOP < 4,6

A : 3,4 <= SCOP < 4,0

B : 3,1 <= SCOP < 3,4

C : 2,8 <= SCOP < 3,1

D : 2,5 <= SCOP < 2,8

E : 2,2 <= SCOP < 2,5

A készülékekre vonatkozó értékek évről évre szigorodtak és szigorodnak . A mostani előírásokat az inverteres gépek tudják csak teljesíteni.

A behozott készülékeket el kell látni az energia tanúsítványukkal , amelyben az importőr garantálja a minősítést és ezek alapján tud dönteni a tudatos vásárló a megvétel előtt.

 

 

 Fuji energia 2

 

 

 Mit jelent ? EER, COP, SEER, SCOP ?